Webinar – Llançament de la publicació “Estat de la recerca sobre llengües indígenes”.

Al desembre de 2018, amb motiu de l’inici de l’IYIL2019, la UNESCO va llançar una convocatòria mundial en la qual convidava a investigadors/es a presentar treballs de recerca sobre llengües indígenes que demostressin una diversitat d’estudis a tot el món en els molt diversos entorns de les llengües indígenes en societats multilingües i lingüísticament diverses, posant l’accent en les comunitats lingüístiques desfavorides.

En total, en 2019 es van presentar 278 treballs de recerca, dels quals 195 en anglès, 6 en francès i 77 en espanyol, per part d’investigadors/es, experts/es i professionals de 63 països, especialitzats/des en qüestions indígenes i relacionades amb les llengües. Per a dur a terme una revisió exhaustiva dels treballs presentats, la UNESCO, en consulta amb els membres del Comitè Directiu de l’Any Internacional, va establir un equip internacional de revisió per parells, que inclou lingüistes, investigadors/es indígenes i experts/es amb diferents especialitzacions.

La col·lecció final inclou 39 treballs de recerca (27 en anglès, 8 en espanyol i 4 en francès) i articles dels i de les revisores que presenten els resultats clau de la recerca, les seves observacions i recomanacions per a la recerca futura. Algunes persones expertes de la Xarxa international Linguapax han participat en aquesta obra, entre elles el guanyador del Premi Internacional Linguapax 2019 i membre del nostre Consell assessor, Larry Kimura.

La preparació ha comptat amb el generós suport del Govern d’Estònia i del Govern del Japó. La UNESCO ha facilitat la preparació de la publicació.

Per a llançar aquesta iniciativa, la UNESCO organitza un seminari web d’un dia de durada, el 20 de maig de 2022 (de 10 a 17 hores), en el qual participaran els i les autores dels treballs de recerca seleccionats i els i les revisores, que presentaran els seus treballs i entaularan un diàleg sobre l’estat de la recerca sobre les llengües indígenes en diferents àmbits.

Aquesta iniciativa es llança en el marc del Decenni Internacional de les Llengües Indígenes (IDIL2022-2032), per al qual la UNESCO actua com a agència líder de l’ONU, i al qual Linguapax col·labora com a observador permanent i entitat col·laboradora.

L’assistència és gratuïta, però cal registració prèvia a través d’aquest enllaç. S’oferirà interpretació en anglès, francès i castellà a través de la plataforma Zoom.

Share