Una delegació d’estudiants d’Aruba (Carib) visita Linguapax

Linguapax ha rebut una delegació d’estudiants en educació infantil de l’Institut Pedagògic Arubano (IPA) d’Aruba (Carib) vinguda especialment a Barcelona per saber-ne més sobre el model català d’ensenyament en llengua materna i com implantar-ho a la seva illa d’origen. Estan determinades a impulsar la reforma del sistema educatiu d’Aruba per introduir-hi el papiamentu, llengua materna de més de 66% dels habitants, i l’informe de la visita d’estudis que presentaran a les seves autoritats anirà en aquest sentit.

Linguapax s’ha posat a la disposició d’aquesta delegació per assessorar si s’escau el govern i les institucions educatives per fomentar la presència del papiamentu en el sistema educatiu i altres àmbits d’ús de la llengua com ara als mitjans de comunicació. Es planteja també col·laborar en l’elaboració de manuals escolars multilingües.

Aruba, illa dels Carib, és un territori d’ultramar holandès. Habitada pels indígenes Arawak i colonitzada successivament pels Espanyols i els Holandesos, Aruba ha esdevingut un país molt multilingüe, també per raó de la proximitat amb els territoris castellanoparlants i anglòfons. La majoria de la població parla el papiamentu, una llengua criolla amb base de portuguès, anglès i llengües africanes, que va adquirir l’estatut de llengua cooficial amb l’holandès l’any 2003 però roman àmpliament absent del sistema educatiu.

Share

Deixa un comentari