L’origen de Linguapax és una trobada d’experts convocada per la UNESCO a Kiev, Ucraïna, el gener del 1987 sota el lema “L’ensenyament de les llengües estrangeres per a la pau i l’entesa”. Una segona reunió  a Sitges (1988) i una tercera convocada a Saarbrücken (1990) van aprofundir la idea que si bé l’aprenentatge de llengües maternes i estrangeres era important per obrir les perspectives i trencar l’egocentricitat, calia alhora sensibilitzar els estudiants sobre la diversitat cultural i lingüística del món i posar aquestes eines de comunicació que són les llengües al servei de l’entesa i la solidaritat.

La quarta trobada, celebrada a Barcelona el 1994, va formalitzar la responsabilitat compartida d’aquest projecte d’abast internacional entre el Sector de l’Educació de la UNESCO i el Centre UNESCO de Catalunya. El 2001, arran de canvis estructurals i polítics a la UNESCO, el Centre UNESCO de Catalunya va impulsar la creació de l’associació Linguapax per donar continuïtat al projecte ja consolidat a l’escenari internacional. (Inscrita al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 24740). El 2006, Linguapax es va dotar d’una Xarxa Internacional amb delegacions als diferents continents.

Actualment, Linguapax treballa per potenciar l’entitat, i per assegurar així que aquesta institució catalana pugui continuar liderant, arreu del món, actuacions significatives a favor de la diversitat lingüística, de l’educació multilingüe i de la pau mitjançant el respecte a la diversitat cultural. Linguapax manifesta el seu compromís d’esdevenir un servei per al país, tot posant a disposició de les entitats i les estructures ja existents a Catalunya els coneixements adquirits al llarg de la seva història, la xarxa d’experts internacionals de primer nivell que conformen el seu consell assessor, els estudis i publicacions fets fins ara, i les múltiples experiències de bones pràctiques recollides arreu del món.

Si voleu saber-ne més, podeu llegir la primera edició del Linguapax Review dedicada a la història de Linguapax des dels seus inicis.

A l’abril del 2016, l’Assemblea General de Linguapax va aprovar la modificació dels seus estatuts per adaptar-los a la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya.

 Al juliol del 2017, com a conseqüència de la sol·licitud presentada per Linguapax, la directora general de la UNESCO, Irina Bokova, estableix relacions oficials entre la UNESCO i Linguapax, concedint-nos un estatut consultiu, i restableix d’aquesta manera el vincle original entre ambdues organitzacions. Vegeu el Comunicat oficial.

Share