Comunicacions

Les comunicacions presentades en el marc de la jornada estan recollides en aquest llibret (textos en català, pdf.): Llengües_i_tradicions_espirituals_web


Vídeos

1a Part, inclou: Obertura institucional amb Mònica Pereña, presidenta de Linguapax i Lola López, Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona. Presentació de la jornada. Alícia Fuentes-Calle, directora de Linguapax. Conferència d’obertura: “Havent-hi en la paraula tot el misteri i tota la llum del món”. Jordi Pigem, filòsof de la ciència i escriptor. Conferència “Com el contacte amb la diversitat lingüística altera les grans religions en expansió. La influència de la variació lingüística en la història de les religions. Nicholas Ostler, president de la Foundation for Endangered Languages. Presentat per Enric Serra, membre de la Junta de Linguapax, professor associat a la UB.

2a Part: Ponència: El rol de la fe en els processos d’aprenentatge i identificació personal i col·lectiva dels joves en una ciutat global. Vally Lytra, Department of Educational Studies, Goldsmiths, University of London. Presentada per Mònica Pereña.  Taula rodona, presentada per Mercè Solé, Secretària de Linguapax. Llengües i religions a la ciutat de Barcelona. Amb la participació de Mustapha Aoulad Sellam, Jorge Burdman, Montse Castellà i Gagandeep Singh Khalsa.  Conclusions (dies 23 i 24). Alícia Fuentes-Calle.

 


Presentació

La diversitat lingüística no inclou només diversitat de codis, allò que anomenem ‘llengües’, sinó també una pluralitat de maneres com els humans ens representem el llenguatge i l’experimentem.

Les tradicions espirituals i les pràctiques religioses que sovint se’n deriven es tradueixen en bona mesura en maneres pròpies de concebre i viure la comunicació i l’expressió humanes, la relació entre llenguatge, cos/ ment i la dimensió espiritual que cada tradició manifesta.

En aquesta jornada en què reunim diverses veus sobre la relació entre tradicions espirituals i llenguatge, us proposem un breu i intens recorregut per una petita selecció de qüestions:

  • Què descobrim de la nostra concepció i experiència del llenguatge si ens el mirem des de la vivència de les tradicions espirituals?  (Jordi Pigem);
  • Què descobrim a  la història de les religions si ens la mirem des de les llengües que les van vehicular i fer expandir? (Nicholas Ostler);
  • En el context de les ciutats globalitzades, quin rol tenen els vincles religiosos dels joves en la seva relació amb les llengües i l’educació? (Vally Lytra).
  • Com interactuen diversitat religiosa i diversitat lingüística a la ciutat de Barcelona? (taula amb diversos representants).

 

Baixeu el  programa de la jornada (català) en pdf.

Baixeu les  biografies i resums dels ponents (23 i 24 de novembre) en pdf


Galeria de fotografies


Share