Projecció del documental YONAGUNI a Tòquio

Els membres de Linguapax Àsia van participar en la projecció del documental YONAGUNI, a l’Institut Italià de Cultura de Tòquio,el 21 d’abril de 2022. La pel·lícula dels artistes italians Anush Hamzehian i Vittorio Mortarotti retrata, amb una sensibilitat artística excepcional, la comunitat minvant i la llengua en desaparició dunan de l’illa Yonaguni, a l’arxipèlag de Ryukyu, al sud del Japó.

El destacat sociolingüista Patrick Heinrich, que és un antic membre de la junta de Linguapax Àsia i docent del curs en línia Diversitat lingüística, per a què?, va assessorar els artistes durant la realització de la pel·lícula.

En el panell de discussió que va seguir a la projecció, el sociolingüista japonès i investigador de la llengua dunan, Matsuo Shin, va presentar els principals conceptes de l’ecologia lingüística, centrant-se en les llengües en perill d’extinció, com la llengua dunan de Yonaguni. També va presentar a la investigadora principal d’una altra llengua en perill d’extinció de Ryukyuan, el miyakoan: Sachiyo Fujita Round, de Linguapax Àsia, la qual va animar el debat amb els estudiants del professor Matsuo.

L’audiència va seguir la projecció i la discussió amb gran atenció i va premiar als ponents amb aplaudiments entusiastes al final. L’esdeveniment va ser una experiència incalculable per al públic japonès, al qual poques vegades se l’informa de la diversitat lingüística i les llengües en perill d’extinció del seu país.

Jelisava Sethna
Director, Linguapax Àsia

Share