Larry Kimura, premi Linguapax 2019Ens plau anunciar que la candidatura guanyadora del Premi Internacional Linguapax 2019 és la de Larry Kimura, figura clau en la revitalització de la llengua hawaiana, tasca a la qual ha dedicat bona part de la vida.

El hawaià (o ʻōlelo Hawaiʻi) és una llengua austronèsica parlada a les illes de Hawaii que forma part del grup polinesi oriental. La situació del hawaià ha estat i és encara avui molt fràgil, a causa de la recessió progressiva que ha experimentat des del segle XVIII. La UNESCO, en la classificació de les llengües amenaçades, situa el hawaià en el grau previ al de l’extinció, el de les llengües “critically endangered”.

Larry Kimura és, precisament, un dels referents decisius en el moviment per preservar el hawaià, el responsable de múltiples iniciatives que han contribuït a invertir la tendència a la reducció de parlants de l’idioma. Kimura té la il·lusió que la recuperació, un cop començada, no hauria de tenir marxa enrere: “When people begin to reconnect to the language, it has a very strong take within that person where they become committed to it, and there’s no turning back.” Altres comunitats amb llengües autòctones amenaçades observen amb interès el cas hawaià.

Larry Kimura destaca pel compromís personal per eixamplar els espais de coneixement i d’ús del hawaià, una llengua que fa ben poques dècades era parlada ja només per uns quants centenars de persones grans i en la qual era ja molt difícil la transmissió intergeneracional. Kimura va aprendre el hawaià de gran: ho va fer recorrent a la seva àvia i a altres persones d’edat que sabien l’idioma. Més endavant el va perfeccionar i hi va dedicar la vida des de les tasques acadèmiques: el Dr. Larry Kimura és “Associate Professor” de llengua hawaiana al Ka Haka ʻUla O Keʻelikōlani (College of Hawaiian Language) de la University of Hawaiʻi at Hilo. És també el president del Hawaiian Lexicon Committee, encarregat de fixar els mots nous de la llengua.

Un dels vessants remarcables de l’activitat de Kimura ha estat la documentació de la llengua hawaiana. Des del 1966 va enregistrar parlants nadius de l’idioma i durant setze anys, entre el 1972 i el 1988, va difondre en un programa de la ràdio local més de cinc-centes hores d’enregistraments amb aquests parlants. Larry Kimura, d’altra banda, és un dels investigadors principals d’un projecte de digitalització de documentació en la llengua parlada pels nadius hawaians amb el suport de la National Science Foundation (NSF) i el National Endowment for the Humanities (NEH).

A més de la contribució a documentar el hawaià, Kimura ha destacat especialment per la lluita per introduir la llengua a l’escola. El hawaià va ser prohibit el 1896 en el sistema educatiu en benefici de l’anglès, declarada l’única llengua d’instrucció a la Llei 57 de la República de Hawaii. A mitjan segle XX, doncs, els nens, els joves i les persones de mitjana edat hawaians no havien tingut contacte escolar amb la llengua autòctona.

Amb l’objectiu de capgirar aquesta situació, Kimura va ser un dels impulsors, als anys setanta, dels programes d’immersió lingüística total en hawaià des de l’etapa preescolar fins al batxillerat, per mitjà de les escoles Pūnana Leo (traduït habitualment del hawaià com ‘el niu de la llengua’), de les quals va ser cofundador i el primer president. En conjunció amb aquesta iniciativa d’èxit, molts pares es van implicar en aquell moment en la recuperació del hawaià com a llengua familiar.

Volem destacar també que, en la tasca docent, Kimura ha encomanat la passió per la llengua hawaiana i per la necessitat de revitalitzar-la als alumnes, que sovint han esdevingut mestres de hawaià implicats en la recuperació de la llengua. Kimura també ha contribuït, doncs, de manera impagable, a l’expansió de l’entusiasme per la revitalització de la seva llengua.

Llegiu aquest article sobre la revitalització del hawaià i la tasca de Larry Kimura, escrit pel prof. Enric Serra, membre de la Junta.

Share