Ens plau anunciar que la candidatura guanyadora és BASAbali, una agrupació de lingüistes, antropòlegs, estudiants i activistes que, tant a Bali (Indonèsia) com des de fora de l’illa, cooperen per tornar el prestigi a la cultura i la llengua balineses especialment a través de les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

En paraules de la directora fundadora de BASAbali, Alissa Stern, “BASAbali es basa en la creença que totes les llengües, i especialment una llengua amb una gran cultura com el balinès, mereixen ser reconegudes i usades en el món modern, i no limitar-se olítiques locals. L’objectiu, en resum, és desenvolupar recursos que permetin que el balinès i altres llengües locals ocupin un lloc de prestigi juntament amb altres llengües nacionals i internacionals modernes, i puguin donar continuïtat a les seves riques tradicions culturals “.

Emprant el balinès com a model per a altres comunitats lingüístiques, BASAbali fa servir una metodologia de revitalització lingüística pionera basada en la creença que la diversitat lingüística és primordial per a la sostenibilitat humana i que caldrà un canvi significatiu en la nostra forma de valorar les llengües locals, especialment en el món digital actual.

Des de la seva creació el 2011, BASAbali ha desenvolupat programes que han permès produir recursos essencials per tal d’impulsar l’idioma balinès a convertir-se en una llengua valorada dins la comunitat balinesa i en el món modern. Per exemple, BASAbali va traduir la pàgina d’inici de Google al balinès, situant-la simbòlica i literalment entre les llengües modernes internacionals; va crear programari multimèdia interactiu per ensenyar balinès d’una manera moderna i atractiva, va arribar a un acord amb el govern local per garantir l’ús del balinès un dia a la setmana, i van dur a terme moltes altres iniciatives de base per fomentar i institucionalitzar l’ús del balinès a les comunitats locals i també internacionalment.

Un dels seus principals projectes és el BASAbali Wiki, una combinació de diccionari de referència trilingüe, enciclopèdia i biblioteca digital de textos tradicionals, literatura i fotografies balinesos modernes, moltes de les quals no estan disponibles en línia. BASAbali Wiki també està treballant amb “ambaixadors de la llengua” procedents del món acadèmic i governamental per contextualitzar la saviesa medicinal indígena dels manuscrits tradicionals de fulla de palma amb l’ús modern a través de vídeos. El BASAbali Wiki també serveix com a plataforma per a un nou gènere de literatura balinesa moderna i anima les persones a escriure en balinès i compartir el seu treball per  encoratjar-ne d’altres a seguir el seu exemple.

Més informació a la pàgina web: www.basabali.org

 

Amb el suport de:

 

Share