Matthias Brenzinger, guanyador del Premi Internacional Linguapax 2017

Matthias Brenzinger és un reconegut acadèmic alemany, expert en llengües africanes, pioner en l’estudi de les llengües amenaçades i gran promotor de la revitalització lingüística que destaca per compaginar la recerca, l’assessorament, la sensibilització i el treball de camp a l’Àfrica i a l’Àsia.   

Autor de llibres de referència sobre les llengües amenaçades, ha participat en les tres edicions de l’Atles de les Llengües en Perill de la UNESCO, ha elaborat eines d’avaluació i guies pràctiques per iniciar programes de revitalització, així com materials educatius i plans d’estudis, sempre amb passió per les llengües i com-passió per les comunitats lingüístiques.

Promotor d’innombrables projectes, estudis i iniciatives, va crear l’any 2012 el Centre per a la Diversitat Lingüística Africana (CALDI) a la Universitat de Ciutat del Cap per fomentar la sostenibilitat de la diversitat lingüística al continent, donant suport a les comunitats que més el necessiten. A tall de mostra, ha presentat fa poc un llibre trilingüe sobre la llengua NIuu, de la qual només queden tres parlants, plantejat alhora com un manual pedagògic i un document d’informació i sensibilització sobre la llengua i cultura NIuu.

Brenzinger també va ser professor visitant a les universitats de Tòkio i Kyoto on va col·laborar amb africanistes japonesos, però també amb acadèmics i activistes a favor de la revitalització del Ryukyuan (Japó) i del Jejueo (Corea del Sud).


Documents adjunts a la candidadura:

Attachment I – How I became a linguist

Attachment II – M. Brenzinger CV


La cerimònia de lliurament del Premi Linguapax d’enguany va tenir lloc en el marc dels actes de commemoració dels 30 anys de Linguapax (1987-2017) celebrats a la Casa Convalescència (UAB) el dijous 23 de novembre. Llegiu els discursos del Premi 2017

Vegeu el vídeo de la cerimònia 

Share