Premi 2016 ex-aequo a les Escoles Yambirrpa / Grup d’acció Djarrma de la comunitat Yolngu de Yirrkala al Territori del Nord d’Austràlia, i a l’Associació per les Llengües Internacionals i d’Origen de Canadà.

Dues visions complementàries sobre la diversitat lingüística

Enguany, el jurat format per quaranta experts internacionals ha decidit atorgar el premi ex aequo a dues organitzacions distants geogràficament i diverses en el seu enfocament de la promoció de la diversitat. Totes dues, però, comparteixen la perseverança i la voluntat de preservar llengües que, o bé es troben amenaçades en el seu propi territori, o bé formen part del patrimoni d’individus i poblacions desplaçats.
Yolngu_artLa primera candidatura guanyadora és la del Consell de l’Escola Yambirrpa i el Grup d’Acció Djarrma que representen 14 grups lingüístics del poble aborigen yolngu de Yirrkala i Laynhapuy a la regió d’Arnherm Land (Territori del Nord, Austràlia). Aquestes dues institucions donen continuïtat a la missió iniciada fa més de 40 anys pels ancians de la comunitat per transmetre el patrimoni cultural i lingüístic del seu poble en el marc d’un programa d’educació bilingüe en yolngu, en retrocés constant des del 1980 per voluntat política.

 

ihla_canada_imld15El segon guanyador és l’Associació de Llengües Internacionals i d’Origen (International and Heritage Languages Association, IHLA), fundada el 1977 a Alberta (Canadà) per ajudar a construir un país pluricultural i multilingüe. L’IHLA lluita pel reconeixement dels coneixements lingüístics en les llengües d’origen a les escoles secundàries, pel reconeixement de les competències professionals del professorat en llengües d’origen, per la sensibilització dels joves, del públic en general i dels tècnics de l’administració i dels responsables polítics als valors del plurilingüisme.

 

 

Share