Jon Landaburu, figura clau en la difusió i revitalització del patrimoni lingüístic de Colòmbia, guardonat amb el Premi Linguapax 2012

Fotografia per Jaime Acuña Lezama. Ministeri de Cultura, Colòmbia

Jon Landaburu Illaramendi (1943), basc de nacionalitat francesa i colombiana, és un dels especialistes i referents més importants de les llengües indígenes de Colòmbia. Al llarg de més de 40 anys de dedicació professional i de compromís personal, Jon Landaburu ha esdevingut un profund coneixedor, a través de l’experiència directa i la immersió, de la diversitat de llengües i ecologies lingüístiques autòctones de Colòmbia alhora que un nom clau de la seva protecció i revitalització.

La seva carrera acadèmica s’ha desenvolupat a cavall entre dos continents: entre els anys 1983-1996 va supervisar treballs i projectes de recerca, i va ser professor i responsable de la gestió i l’administració d’investigacions científiques tant a França com a Colòmbia. És doctor en Humanitats per la Universitat de la Sorbonne (1976) i és director emèrit al Centre Nacional de Recerca Científica (CNRS) de França pel que fa a les llengües indígenes americanes. Va ser, d’altra banda, fundador i director del Màster d’Etnolingüística a la Universitat dels Andes a Colòmbia i un impulsor fonamental dels processos de formació de lingüistes natius.

Landaburu també ha treballat activament en la promoció de programes per a l’estudi i la revitalització de les llengües autòctones per part del govern de la República de Colòmbia. Ha estat involucrat en nombroses iniciatives regionals com ara la traducció de la Constitució colombiana a diferents llengües indígenes i la formació de líders i professors natius. Va assumir, entre 2007 i 2010, la direcció d’un centre polític-administratiu que, juntament amb el Programa per a la Protecció de la Diversitat Etnolingüística (PPDE) del Ministeri de Cultura, va obrir el camí per a la formulació, l’any 2009, de la Llei de llengües natives, la qual garanteix a 68 llengües (65 natives, 2 criolles, i el romaní) instruments jurídics especials per contribuir a la seva preservació i revitalització.

Els seus àmbits d’investigació són la lingüística teòrica i aplicada, l’etnolingüística i la sociolingüística, sobre les quals ha publicat nombrosos treballs, més de 15 llibres i una gran quantitat d’articles científics. Així mateix, ha supervisat i assessorat nombrosíssimes dissertacions i tesis de màster i doctorat.

Landaburu actualment continua assessorant institucions locals i internacionals i és consultat per nombroses comunitats.

El Premi Linguapax reconeix, per tant, l’aportació professional i humana de Jon Landaburu a la vida del patrimoni lingüístic de Colòmbia, aportació que representa un impuls de gran valor per a tots aquells que treballen per a les llengües del món, és a dir, per a una humanitat en convivència creativa i comunicació genuïna.

El lliurament del Premi tingué lloc a Barcelona el 21 de maig de 2012.

Programa de la cerimònia i discurs del guardonat en castellà

 

Share