Natividad Mutumbajoy

Natividad Mutumbajoy pertany a la comunitat indígena ingano de Colòmbia. Ha treballat incansablement per promoure l’educació multilingüe, i en especial la recuperació de la llengua inga, en un entorn de pobresa i d’una guerra civil que dura més de quaranta anys. Amb el suport de l’Amazon Conservation Team, ha promogut l’estudi de la llengua inga creant, en el si de la seva comunitat, l’escola Yachaicury, al remot poblat de Yurayaco, que es troba al departament de Caquetá, i que ha estat reconeguda formalment pel Ministeri d’Educació de Colòmbia.

Ha col·laborat assíduament, a més, amb l’Institut d’Etnobiologia de Colòmbia. Apart de la seva feina a l’escola, Natividad Mutumbajoy dirigeix un programa de ràdio en llengua inga que s’emet per tota la regió. L’emissora de ràdio és gestionada completament per la població indígena.

En definitiva, és una peça clau del renaixement cultural ingano que s’està produint a la regió amazònica colombiana i una de les líders en la creació d’associacions d’autogovern que engloben cinc comunitats ingano.

Share