Premi Internacional Linguapax
Per la preservació de la diversitat lingüística i cultural
El premi Internacional Linguapax és un reconeixement a l’acció duta a terme per persones, col·lectius o entitats, des de diferents àmbits i des de diferents àrees del coneixement, a favor de la preservació de la diversitat lingüística, de la revitalització i reactivació de comunitats lingüístiques, i de la promoció del multilingüisme. El seu propòsit és identificar, valorar i difondre actuacions d’èxit, projectes innovadors i bones pràctiques arreu del món que mostrin que la convivència entre diferents llengües és possible i que serveixin de referència i exemple per a la construcció de societats respectuoses amb les diferències lingüístiques i culturals. El premi ha de servir, també, per fomentar i reforçar la transferència de coneixement, experiències i resultats a la comunitat internacional.
Bases de la convocatòria 2023
- Objecte del premi. Reconèixer l’acció duta a terme des de diferents àmbits a favor de la preservació de la diversitat lingüística, de la revitalització i reactivació de comunitats lingüístiques i de la promoció del multilingüisme. La persona o entitat guanyadora del Premi entra a formar part de la Xarxa Internacional de Linguapax i té dret a rebre una aportació econòmica per a continuar desenvolupant el seu projecte.
- Convocatòria. La convocatòria del Premi Linguapax es publica cada any durant el mes de febrer, en ocasió del Dia Internacional de la Llengua Materna. La convocatòria fa referència a aquestes bases i estableix el termini de presentació de les candidatures i la data de publicació del veredicte.
- Candidatures. Poden ser candidats al Premi Linguapax entitats, col·lectius o persones membres de la comunitat acadèmica i de la societat civil que acreditin una trajectòria professional i/o vital dins d’aquest àmbit o que hagin destacat en les accions objecte d’aquest premi des de l’activisme, l’impacte de les quals sigui observable i reconegut per les comunitats de parlants involucrades. El Premi pot ser atorgat a persones, entitats o organitzacions no-governamentals com a reconeixement a:
- Una trajectòria o obra individual que hagi significat una aportació notable a la valoració de la diversitat lingüística i cultural i/o a la gestió del multilingüisme.
- La tasca d’una organització dedicada a la promoció i revitalització d’una o més llengües amenaçades i/o minoritzades.
- L’aportació teòrica o pràctica d’una persona que hagi significat una important contribució al coneixement, reconeixement, promoció i/o defensa d’una o més llengües.
- Nominacions: Es consideren vàlides les nominacions presentades per les persones següents:
- Membres d’organitzacions internacionals com la UNESCO, el Consell d’Europa, Càtedres UNESCO, etc.
- Professorat universitari; responsables de centres de recerca o instituts de que es dediquin a la lingüística, la diversitat lingüística i cultural o les polítiques lingüístiques.
- Persones o representants de les entitats guanyadores de Premis Linguapax anteriors.
- Responsables d’ONG o d’altres tipus d’organitzacions de la societat civil en defensa de la revitalització i promoció de llengües als seus respectius territoris.
- Membres del jurat del Premi Internacional Linguapax.
- No s’admeten candidatures de:
- Persones que pertanyen a l’estructura de Linguapax.
- Projectes d’investigació concrets.
- Autocandidatures.
- Documentació: Les candidatures s’han de presentar, com a mínim, en anglès i han d’incloure la informació següent:
- Dades de la persona que presenta la candidatura.
- Dades de contacte de la persona, entitat o col·lectiu candidat i CV.
- Carta de presentació de la candidatura, que ha d’incloure: (a) descripció dels antecedents i els assoliments de la persona o entitat candidata; (b) un resum dels treballs, projectes i accions desenvolupats i dels resultats assolits; (c) un llistat de publicacions i altres documents de suport rellevants, i (d) una definició de la contribució de la persona o entitat candidata als objectius del Premi.
- Carta de suport de la candidatura (mínim 2).
- Breu descripció (400 paraules) del projecte en el qual s’invertirà la contribució econòmica de Linguapax, en cas de guanyar el Premi.
- Presentació de la documentació i terminis: Cal enviar tota la documentació, en un únic missatge, a l’adreça info@linguapax.org en els terminis que estableix la convocatòria, amb la menció “Candidatura al Premi Internacional Linguapax (any)” en l’assumpte del missatge. La candidatura es considera presentada quan s’hagi rebut el missatge de confirmació per part de Linguapax. Les candidatures són tractades amb la màxima confidencialitat.
- Membres del jurat: Formen el jurat del Premi Internacional Linguapax les persones que integren la Junta de Linguapax, el Consell Assessor i l’equip de coordinació de la Xarxa Internacional Linguapax. La decisió del jurat és inapel·lable. Excepcionalment, el jurat pot decidir atorgarel premi a dues candidatures.
- El Premi Internacional Linguapax consisteix en un diploma i té associada una dotació econòmica de 6.000 € per a la continuïtat del projecte premiat.
*Guanyar el Premi Internacional Linguapax dona dret a ser membre honorari de l’Associació Linguapax International i formar part de la seva Xarxa Internacional. Això implica poder participar a les assemblees, rebre informació, fer propostes, contribuir a la presa de decisions, integrar-se al Consell Assessor i/o convertir-se en una Antena Internacional, és a dir una entitat activa en el territori que coordina la seva activitat i pot desenvolupar projectes conjuntament amb la seu central de Linguapax i la resta d’antenes.
Guardons anteriors
- Premi 2022, a ADN Maya (Mèxic)
- Premi 2021, a IBT (Torwali, districte Swat, Nord de Pakistan).
- Premi 2020, a Marja-Liisa Olthuis (Finlàndia)
- Premi 2019, a Larry Kimura (Hawaii)
- Premi 2018, a BASAbali (Indonèsia)
- Premi 2017, a Matthias Brenzinger (Sud-àfrica)
- Premi 2016, a Escoles Yambirrpa/Grup d’acció Djarrma de la Comunitat Yolngu (Austràlia) i Associació per les Llengües Internacionals i d’Origen (Canadà)
- Premi 2015, a Xavier Albó (Bolívia)
- Premi 2014, a Escola Valenciana (País Valencià)
- Premi 2013, a Ledikasyon pu Travayer (Illa Maurici)
- Premi 2012, a Jon Landaburu Illarramendi (Colòmbia)
- Premi 2011, a Ganesh Devy (Índia) i Centro Indígena de Investigaciones Interculturales de Tierradentro (Colòmbia)
- Premi 2010, a Miquel Siguan (Catalunya) i Robert Phillipson (RU)
- Premi 2009, a Katerina Te Heikoko Mataira (Nova Zelanda)
- Premi 2008, a Neville Alexander (Sud-àfrica)
- Premi 2007, a Maya Khemlani David (Malàisia)
- Premi 2006, a Natividad Mutumbajoy (Colòmbia)
- Premi 2005, a Maurice Tadadjeu (Camerún)
- Premi 2004, a Fernand de Varennes (Canadà) i Joshua Fishman (EUA)
- Premi 2003, a Aina Moll (Illes Balears) i Tove Skutnabb Kangas (Finlàndia/Dinamarca)
- Premi 2002, a Bartomeu Melià (Paraguai) i Jerszy Smolicz (Austràlia/Polònia).