Lliurament del Premi Linguapax 2019

El desembre de l’any 2019 va tenir lloc, a l’escola “Pūnana Leo” (en català, “el niu de la llengua”), de l’Illa de Hawaii, l’entrega del Premi Internacional Linguapax 2019. D’aquest any que hem deixat enrere, la candidatura guanyadora ha estat la de Larry Kimura, professor que ha desenvolupat una tasca perseverant i tenaç per la revitalització de la llengua hawaiana, pronòstic de la qual apuntava cap a la seva extinció. En altres paraules, Larry Kimura ha encapçalat una lluita contra el procés de desaparició d’una llengua que, per la situació política que havia viscut l’Illa a partir del segle XVII, havia quedat reduïda a un centenar de persones ancianes.


Larry Kimura amb el guardó del Premi Internacional Linguapax

Conseqüència directa de l’annexió del regne de Hawaii com un nou estat dels EEUU va ser la prohibició del hawaià a les escoles. Això vol dir, doncs, que es va imposar la llengua anglesa als centres escolars. Aquest fet provocà, i no tant a llarg termini, que a mitjan segle XX els infants, joves i persones de mitjana edat no haguessin tingut contacte escolar amb la llengua del país. És per això que el primer focus de Larry Kimura va ser l’educació. Als anys 70, va impulsar els programes d’immersió lingüística complets en hawaià, des de l’etapa d’educació infantil fins al batxillerat a les escoles “Pūnana Leo”. A partir d’aquest punt, una implicació general es va estendre en famílies que també eren conscients de la importància de la preservació de la llengua. Conseqüentment, el hawaià és, avui, la llengua principal de centenars de famílies.


Dibuixos realitzats pels infants a l’escola “Pūnana Leo”

Tanmateix, aquí no acaba la història. Falta un llarg camí per recórrer. Segons la UNESCO, al voltant del 40% de les 7.000 llengües del món estan “en perill”. En altres paraules, propenses a l’extinció en el termini de cent anys. Malauradament, el hawaià segueix estant en perill. Com que una llengua es manté viva si es manté viu el seu ús, és imprescindible que la llengua sigui present en tots els àmbits i espais del dia a dia.

Larry Kimura afirma: “La llengua és la primera cosa que desapareix quan els pobles es troben en perill d’extinció i la gent no se n’adona fins que gairebé ja no existeix. Perquè la identitat es manté a través de les manifestacions culturals – cançons, danses, gastronomia i fins i tot la religió. I la llengua va desapareixent imperceptiblement. I, quan els membres de la comunitat l’abandonen, ja és massa tard per recuperar-la”.

L’acte de lliurament va consistir en un homenatge de tots els i les alumnes (que en són 600, aproximadament) al professor Larry Kimura mitjançant cançons, danses i parlaments. Tot, en llengua hawaiana. Primerament, el Dr. Matthias Brenzinger, africanista i especialista en processos de revitalització lingüística i premi Linguapax 2017, va fer l’aclariment de la trajectòria de Larry Kimura i la Sra. Mònica Pereña, presidenta de Linguapax, va transferir, a la comunitat hawaiana  que s’havia reunit a l’escola, els criteris que el jurat havia tingut en compte a l’hora d’entregar el premi, i va fer-ne el lliurament.


Acte de lliurament del Premi Linguapax Internacional 2019

Share