#Linguapax2018. Ciutats, arts i experiències de la paraula

El món és una conversa, no l’objecte de la nostra conversa, deia Tim Ingold fa dos anys durant la seva conferència al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, lloc on Linguapax celebra enguany la seva trobada internacional. La inclusió de la diversitat lingüística és considerada per molts de nosaltres un factor crucial per a animar, amb tot el pes del mot, aquest món-conversa.

Un any després de la trobada celebrada el 2017, Linguapax vol continuar la reflexió iniciada llavors: Com podem passar dels debats tradicionals (globalització vs. llengües en perill) i d’una determinada concepció sobre què són les llengües, a la integració activa de les llengües en la imaginació i acció del món?

Un món-conversa (latent com a experiment a petita escala en les nostres ciutats contemporànies) que projectarem, durant els dos dies de la trobada #Linguapax2018, des d’angles diversos:

Llengües i ciutats. Atès que la urbanització es manifesta com un dels fenòmens crucials del segle XXI, les ciutats esdevenen el lloc privilegiat d’observació del canvi de les pràctiques comunicatives i d’una de les seves manifestacions centrals, les llengües. Per això volem mirar les ciutats, des del seu potencial d’imaginació geopolítica, com a laboratoris crítics de participació i pax linguistica.

Alhora comptarem amb la mirada de les organitzacions internacionals envers la diversitat lingüística, de la UNESCO i de l’Any Internacional 2019 de les llengües indígenes, programes en què s’inscriu l’acció de Linguapax.

Llengües i arts. Linguapax coorganitza amb la Residència FABER d’Arts, Ciències i Humanitats d’Olot, la residència Llengües, mons i acció entre els dies12 i 19 de novembre. Reunirem en un mateix espai d’intercanvi i col·laboració agents de la revitalització lingüística, teòrics del llenguatge, agents de l’antropologia crítica,  creadors que fan servir el llenguatge com a matèria artística des de diferents vies (llengües inventades que creen mons, art verbal multimodal, teatre transcultural, etc.). Els participants de la Residència FABER-Linguapax presentaran els seus projectes i plans de cooperació futura al CCCB en el marc de #Linguapax2018. Aquesta secció es presenta, també, com a seminari obert a investigadors d’àmbits afins.

Llengües i tradicions espirituals.  Cada llengua és una manera de veure el món, de ser en el món i de fer món, ens recorda l’obra del filòsof Raimon Panikkar. Des d’una visió qualitativa de la comunicació humana, més enllà de la paraula com a etiqueta morta, més enllà de la quantificació banal d’interlocutors. És en aquest esperit, latent des de l’origen de Linguapax, que l’entitat se suma a la celebració de l’Any Panikkar. I ho fa amb la intenció d’animar el debat entre llengües i tradicions espirituals (iniciat durant la jornada celebrada el 2017) i d’explorar el sentit del diàleg i alhora del silenci intercultural. Linguapax aborda aquesta temàtica, en el marc de #Linguapax2018, amb Les llengües i l’esperit del món.

Clourem la trobada amb la conferència de l’escriptor Bernardo Atxaga, un creador entre llengües.

Dos dies per explorar com la diversitat lingüística il·lumina algunes vies de la cultura contemporània. No per celebrar, una vegada més, la diversitat com una finalitat en ella mateixa. Sinó per descobrir territoris de l’experiència humana i la convivència creativa que afinin la nostra imaginació (geo)política i social. Territoris d’una consciència ampliada a la qual la diversitat lingüística i comunicativa hi pot donar un accés privilegiat.

 


PROGRAMA

Dimarts 20 de novembre 2018, AULA 1 CCCB

09:30-10:00    Obertura institucional. Mònica Perenya, presidenta de Linguapax.

Ester Franquesa, Departament de Cultura. Isidre Sala, Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.  Generalitat de Catalunya. Lola López, Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat. Ajuntament de Barcelona.

10:00-10:15      Presentació. Ciutats, arts i experiències de la paraula.  Alícia Fuentes-Calle, directora de Linguapax.

10:15-11:00       El paper de les llengües en l’agenda urbana actual. Un debat inexistent? Vicent Climent-Ferrando. Investigador. Consorci Europeu de Recerca MIME (Mobilitat i Inclusió en una Europa Multilingüe).

11:00-11:30        Pausa

11:30-12:30     Les llengües a l’agenda urbana (cont.) Taula d’intercanvi amb diferents agents i xarxes:

Jordi Pascual, comitè de cultura de la CGLU (Ciutats i Governs Locals Units).

Lorea Bilbao, diputada foral de Bizkaia.

Marifé Calderón, Programa BCN Interculturalitat, Ajuntament de Barcelona.

12:30-13:00    Diversitat lingüística, UNESCO i 2019 Any Internacional de les llengües indígenes.

Sebastian Drude, Director del Vigdís International Centre for Multilingualism and Intercultural Understanding, Reykjavík (UNESCO II).

13:00-15:00        Dinar

Les llengües i l’esperit del món (en el marc de l’Any Panikkar)

15:00-15:20    Presentació. Alícia Fuentes-Calle.

15:20-16:20     L’experiència lingüística de l’Índia. Agustí Pàniker, escriptor, editor i indòleg. Presenta Olga Fajardo.

16:20-16:35        Pausa

16:35-18:25     Tradicions espirituals i vivència del llenguatge. Presenta Mercè Solé.

 • Cal·ligrafia islàmica. Halil Bárcena, islamòleg (sufisme).
 • Budisme zen i límits de la paraula. Raquel Bouso, professora de filosofia.
 • Espiritualitat maia i retòrica. Genner Llanes, antropòleg.

18:25-19:15     Diàleg i silenci intercultural. Xavier Melloni, antropòleg i teòleg. Presenta Emili Boix.

 

Dimecres 21 de novembre 2018, Auditori CCCB (i Hall).

Auditori:

09:30-16:00   Llengües, mons i acció. Presentació de la Residència Faber-Linguapax que haurà tingut lloc els dies 12-19/11 a Residència Internacional FABER (Olot).

09:30-10:20     Presentació de la Residència. Francesc Serés (FABER) i Alícia Fuentes-Calle (Linguapax).

10:20-10:30      Presentació dels residents i panels.

10:30-11:30      Teories i crítiques. Presenta Pere Comellas, professor de la UB, membre del GELA.

 • Genner Llanes, antropòleg maia iucatec, Leiden University.
 • Sheena Shah, Departament de Lingüística, School of Languages, Cultures and Linguistics (SOAS, London).

11:30-12:00        Pausa

12:00-13:00      Arts verbals. Presenta Carme Arenas, expresidenta del PEN Català i de Linguapax.

 • Sonia Antinori, teatre transcultural, Ancona.
 • Jenny Green, arts narratives i verbals tradicionals (multimodals), University of Melbourne.
 • Jan van Steenbergen, Language Creation Society (creació de llengües).

13:00-15:00      Dinar

15:00-16:00     Revitalització lingüística. Presenta Miquel Strubell, president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, membre del Patronat de Linguapax International.

 • J. A. Flores Farfán, Linguapax-Amèrica Llatina. CIESAS Mèxic DF
 • Inky Gibbens, Tribalingual (llengües amenaçades online).
 • Kólá Túbòsún, editor i promotor de les llengües africanes a internet, Lagos.

16:00-17:30      Sessió conjunta. Conversa entre creadors, teòrics i agents de revitalització lingüística.

17:30-17:40      Cloenda de les jornades.

17:40-18:30        Pausa

18:30 – 20:00    (Hall CCCB) Conferència de Bernardo Atxaga  Arrautza, ou, huevo, oeuf, egg (CCCB-Linguapax)  https://bit.ly/2yAo5pk

 


Algunes fotografies:


Videos

 

 

 

 


Share