Linguapax col·labora amb el II Curs de llengües ameríndies de la Universitat de Salamanca

Amb motiu de l’inici del Decenni Internacional de les Llengües Indígenes 2022-2032, la Facultat de Filologia de la Universitat de Salamanca va organitzar la segona edició del Curso de formación permanente en lenguas amerindias y contacto lingüístico en Iberoamérica, que va tenir lloc del 20 al 28 de setembre.

El curs es proposa fomentar l’interès pel coneixement i l’estudi de llengües indígenes d’Iberoamèrica, i està especialment dirigit a persones interessades en la diversitat lingüística i cultural, la lingüística antropològica, la tipologia lingüística, la gestió del multilingüisme i el contacte de llengües en l’àmbit iberoamericà. Per al seu desenvolupament, la Facultat de Filologia de la USal ha comptat amb la participació de persones expertes en lingüística i revitalització, entre les quals alguns membres de la Xarxa Linguapax. 

La nostra organització va col·laborar amb la taula rodona “Documentació, escrituralització i revitalització de llengües ameríndies”, que va tenir lloc el primer dia del curs, en la qual van intervenir el responsable de Linguapax Amèrica Llatina, Jose Antonio Flores Farfán, professor del CIESAS i coordinador de l’Acervo Digital de Lenguas Indígenas, i Josep Cru, el professor de la Universitat de Newcastle i membre de la junta i del Consell Assessor de Linguapax. La discussió, moderada per la professora Carla Amorós, i a la qual van participar també les doctores Karla Avilés i Karolina Grzech, es va centrar en els límits dels fenòmens de contacte en situacions d’amenaça lingüística; el paper de l’escriptura en els processos de reivindicació lingüístic-cultural, així com la necessitat de connectar la descripció-documentació lingüística amb l’agència de les persones parlants. Mitjançant l’exemple del treball de camp entorn de la llengua nàhuatl, quítxua equatorià i maia de Yucatan, es van tractar també els principals reptes per a l’estabilització funcional de llengües ameríndies.

El curs, d’una durada de 30 hores, va ser dirigit per la professora Carla Amorós Negre (també membre de Linguapax) i coordinat pel professor Francisco Rubio Orecilla, i és avalat pel Departament de Llengua Espanyola i l’Institut d’Iberoamèrica de la Universitat de Salamanca. S’hi van inscriure més de 70 persones en modalitat presencial o virtual.

Share