Linguapax Àsia dona 32 jocs de cartes d’antics proverbis miyako a l’Autoritat d’Educació de Miyako

En una conferència de premsa celebrada el 21 d’octubre de 2022 a l’Ajuntament de Miyako, el grup representant de Linguapax ÀSIA van donar 32 jocs de cartes d’antics proverbis miyako a l’Autoritat d’Educació de Miyako que els distribuirà entre totes les 32 escoles primàries i secundàries de l’illa. Cada joc conté 48 proverbis en la llengua original miyako, traduïts al japonès i a l’anglès. Les autores, la sociolingüista i membre de la Junta Linguapax Asia, Dra. Sachiyo Fujita Round i Seiko Sadoyama, nascuda a l’illa Miyako, van donar compte del projecte del joc de cartes des de l’inici fins a la seva finalització uns quatre anys més tard i van respondre les preguntes dels diaris locals i periodistes de televisió.

El mateix dia, la doctora Fujita-Round i la directora de Linguapax ÀSIA, Biba Jelisava Sethna, van visitar l’escola secundària local on es va iniciar el projecte “Una frase miyako al dia” a l’abril per animar el conjunt d’alumnes a aprendre algunes paraules i frases bàsiques en la llengua amenaçada miyako. Cada dia, a l’hora de dinar, un grup designat d’estudiants introdueix una nova frase a través del sistema de radiodifusió de l’escola. S’anima a l’alumnat a practicar la llengua després de classe a la biblioteca, on poden crear cartes amb imatges i frases que han après i practicar mirant els enregistraments a l’iPad configurat per a aquest propòsit.

Dos dies més tard, es va invitar a la gent de Miyako a una projecció gratuïta de quatre pel·lícules documentals fetes per Sachiyo Fujita Round, centrades en les pràctiques lingüístiques, les indústries tradicionals de peix i canya de sucre i el folklore de l’illa. L’esdeveniment es va completar amb cançons de la cantant local de folk Miwa Yonashiro i una lectura d’un assaig curt de l’estudiant de secundària Runa Tomori sobre com li agradaria protegir la llengua local. Al final, les autores van introduir breument el joc de cartes de proverbis al públic, que el podia comprar amb descompte. En els seus comentaris finals, la directora de Linguapax ÀSIA, Sethna, va destacar que el projecte del joc de cartes d’antic proverbis és un pas petit però important en la preservació i revitalització de la llengua miyako.

 

Redactat per Biba Jelisava Sethna

Tòquio, 25 d’octubre de 2022

Share