Linguapax Àsia 2018 – Informe del simposi

BILINGÜISME ARA: QÜESTIONS IMPERATIVES EN EL BILINGÜISME I L’EDUCACIÓ BILINGÜE

Lpax Asia 2018 Collage

El Simposi Linguapax Àsia 2018 sobre Bilingüisme Ara va tenir lloc el 23 de juny de 2018 a la Universitat Tsukuba de la prefectura d’Ibaraki. Va ser coorganitzat amb l’Institut de Recerca Comparada en Ciències Socials Humanes de la Universitat Tsukuba i patrocinat pel Centre de Recerca en Llengua de Signes de la Universitat Kwansei Gakuin. El programa es va preparar amb la col·laboració del Grup de Treball sobre Bilingüisme de l’Associació Japonesa de Professors de Llengües (JALT).

El simposi va incloure nou presentacions orals, un debat plenari sobre el “bilingüisme en llengua de signes al Japó”i 15 presentacions de pòsters. Durant la pausa del dinar, el públic va poder escoltar la lectura d’històries populars en Miyakoan, una llengua amenaçada de les illes Ryukyus, i  veure extractes d’un documental sobre el Miyakoan.

Les ponències van abordar el tema principal del bilingüisme i l’educació bilingüe des de diverses perspectives i en diversos àmbits lingüístics, inclosos Ucraïna, Tailàndia, Austràlia, Eslovènia, Palau, Timor Oriental i Japó. Es pot consultar un programa detallat al lloc web .

El debat de la sessió plenària va abordar el tema del bilingüisme de dues modalitats diferents, a saber, la llengua oral i la llengua de signes. Els relats de les experiències dels presentadors com a bilingües bi-modals van ser molt impressionants i il·lustratius per al públic. Les presentacions es van interpretar simultàniament i es van mostrar a la pantalla en transcripcions en japonès i anglès que requerien coneixements tècnics sofisticats. El panell de discussió va ser moderat pel Dr. John Maher, que va recalcar que el bilingüisme reeixit requereix alhora decisions importants i opcions de vida, a nivell personal i governamental, que després ha de ser seguida per l’acció. El futur estatus d’oficialitat de la llengua de signes japonesa n’és un exemple!

La seixantena de participants va fer una valoració molt positiva i entusiasta del simposi. La col·laboració amb organitzacions que comparteixen els valors i objectius de Linguapax ha tingut molt èxit i esperem continuar amb aquesta pràctica en el futur. L’any 2020, Tòquio acollirà els Jocs Olímpics i aquest pot ser un moment oportú per promoure encara més la missió i objectiu essencial de Linguapax que és “la llengua per a la pau”.

Més fotografies a: http://www.linguapax-asia.org/las18-photos.html?lang=en

Share