L’ILHA celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna de forma virtual

L’Associació Internacional de les Llengües d’Herència (ILHA) és una organització sense ànim de lucre que actualment compta amb vint-i-nou escoles internacionals i en llengües d’herència a Edmonton, Canadà. L’IHLA té una llarga tradició en la construció d’una societat inclusiva, proporcionant suport a les escoles d’idiomes i promovent el respecte per totes les cultures. L’objectiu de l’IHLA és conservar les llengües d’herència, preservar el bilingüisme, el multilingüisme, el plurilingüisme i promoure la multialfabetització.

El 2004 l’IHLA va introduir la celebració del Dia de la Llengua Materna a Edmonton. Des de llavors cada any, durant l’última setmana de febrer, els i les estudiants de l’IHLA de 3 a 18 anys celebren la seva llengua materna actuant davant de famílies, professors, membres de les comunitats i representants públics.
Els i les estudiants de les escoles IHLA realitzen balls tradicionals, cançons i poemes en la seva llengua materna. El ric tapís cultural de la comunitat d’Edmonton es mostra a les taules que impacten als visitants amb una vívida simfonia de colors d’artefactes culturals, llibres, imatges que il·lustren la llengua, la cultura i la història de les comunitats originàries.

Després de les actuacions, docents i estudiants es dediquen a una viva conversa amb les persones visitants, que també poden tastar els pastissos tradicionals preparats pels millors forners de les diferents comunitats lingüístiques. Fins i tot qui vol es pot vestir amb un vestit tradicional, fer una foto en un marc elaborat per estudiants i participar en una caça de tresors culturals. L’ambient familiar, el sentiment d’orgull i el respecte mutu caracteritzen cadascuna de les celebracions del Dia de la Llengua Mare d’IHLA.

La celebració del 2021, però, va ser molt diferent. A causa de l’esclat de la pandèmia de COVID-19, les escoles van fer la transició en línia i les comunitats es van enfrontar a períodes prolongats de distanciament social. A mesura que el nombre de contagis augmentava a finals de la tardor, l’IHLA va prendre la decisió d’organitzar el seu primer esdeveniment del Dia de la Llengua Materna virtual.
Era una tasca difícil, professors i estudiants havien d’actuar des de les seves llars i el consell d’IHLA s’enfrontava al repte de muntar les actuacions gravades per fer-ne una sola peça.

Malgrat les dificultats, estudiants i docents van estar a l’altura del repte i el 21 de febrer de 2021 l’IHLA va retransmetre el seu primer Dia de la Llengua Materna en línia. Per primera vegada, les famílies podien veure les seves criatures interpretant amb orgull en la seva llengua materna en directe. Tot i que es va registrar cada actuació de forma aïllada, la celebració va connectar les comunitats lingüístiques a escala regional, nacional i transnacional. El Dia de la Llengua Materna en línia de l’IHLA va impulsar la visibilitat de les comunitats lingüístiques, ja que va arribar a més de 3.800 persones.

Podeu gaudir de la celebració en aquest vídeo.

Share

Deixa un comentari