El lliurament del Premi Linguapax 2018, atorgat al projecte liderat per la Dra. Alissa Stern, BASABali, va tenir lloc el passat 1 de desembre a Bali. Aquest projecte, l’objectiu original del qual fou la creació de materials per a l’aprenentatge de la llengua balinesa, ha anat evolucionant al llarg dels seus 7 anys de vida a través del desenvolupament d’aplicacions i espais virtuals amb la finalitat de proporcionar a aquesta llengua un espai al món digital i una activitat a les xarxes socials que permetin compartir als seus usuaris, no només materials per al seu aprenentatge sinó qualsevol element propi de la cultura balinesa.
Donen suport al projecte estaments importants de la comunitat balinesa; des de les autoritats regionals fins a representats d’entitats, organitzacions i institucions culturals vinculades a la cultura i a la llengua balineses. I hi col·laboren lingüistes i especialistes en estudis asiàtics tant d’Indonèsia com dels Estats Units i també especialistes en les tecnologies de la informació i la comunicació.
Tant la premsa local com la nacional es van fer ressò del lliurament del Premi Linguapax que van qualificar com el Nobel de les llengües.

Abans de la cerimònia de lliurament del Premi Linguapax 2018, el director del Museu ARMA de Bali, una persona extraordinàriament implicada en la defensa i la promoció de la cultura balinesa, va organitzar i esponsoritzar un sopar d’agraïment a totes aquelles persones que col·laboren amb el projecte BASABali.
La cerimònia va tenir lloc a les instal·lacions del mateix museu i va comptar amb actuacions musicals, teatrals i de dansa balinesa.
Després dels parlaments van seguir dos espectacles. Primer una obra de teatre protagonitzada per persones estrangeres que havien après o estaven aprenent el balinès. Després, un espectacle d’ombres xineses amb un format tecnològic, adequat a l’esperit del projecte, que combinava tradició i innovació.
BASABali fa una aposta clara per situar la llengua balinesa a Internet amb el convenciment que aquesta és una bona estratègia per salvar la llengua i la cultura balineses.

Els membres d’aquesta organització creuen que amb la col·laboració entre experts i membres de la comunitat és possible no només revitalitzar el balinès sinó canviar la manera d’aproximar-se a les llengües locals.

La seva estratègia és intervenir – i implicar el màxim de gent – mentre encara hi ha una base sòlida de parlants. Utilitzen Internet per proporcionar una plataforma que permeti compartir coneixement i demostrar la viabilitat de la llengua balinesa en el món digital actual. I per posar en contacte persones de les comunitats local, nacional i internacional per aprofitar la seva saviesa i revertir el procés d’abandonament de les llengües locals.
BASABali utilitza diverses tecnologies per documentar i implicar la població en l’esforç de fer més sòlida i forta la llengua. Els seus principals projectes són el desenvolupament d’un programa d’aprenentatge de a llengua balinesa en format vídeo i la creació d’una wiki-enciclopèdia de la cultura balinesa.
Vegeu Resum acte lliurament Premi BASABali en pdf.
Per a més informació: Alissa Stern, Founding Director of BASAbali – http://basabali.org/