El lingüísta Xavier Albó guanya el Premi Internacional Linguapax 2015

Xavier Albo portraitLinguapax ha fet públic el nom del guardonat del Premi Internacional Linguapax 2015 en el marc dels actes convocats per la UNESCO per commemorar el 15è Dia Internacional de la Llengua Materna. 

Entre les candidatures presentades, el jurat valora els mèrits de Xavier Albó, expert en lingüística i antropologia, que treballa activament amb les comunitats indígenes de Bolívia.

Des de 1999, el 21 de febrer se celebra arreu del món com el Dia Internacional de la Llengua Materna, amb l’objectiu de destacar la importància de la diversitat lingüística i de l’educació multilingüe. Com cada any, Linguapax Internacional aprofita aquesta commemoració per fer públic el nom del guardonat del Premi Internacional Linguapax, que s’atorga com a reconeixement a lingüistes, investigadors i entitats de la societat civil que hagin destacat per la promoció de la diversitat lingüística o de l’educació multilingüe.

En aquesta ocasió la candidatura guanyadora del premi ha estat la de Xavier Albó, expert en lingüística i antropologia establert a Bolívia. El jurat del premi, format per quaranta experts internacionals, ha valorat de manera molt positiva els mèrits de Xavier Albó, tot fent esment de la seva condició d’erudit i alhora d’activista, que ha dedicat la seva actuació, al llarg de tota la seva vida, als indígenes i als drets dels indígenes. Xavier Albó és una de les persones més actives, compromeses i reconegudes que treballen en l’àmbit de les llengües a Amèrica Llatina. Estudiós de l’aimara, del quítxua i del guaraní, ha intervingut i participat en nombroses reunions de líders indis, i ha assessorat els governs sobre tota mena d’aspectes relacionats amb les llengües. Xavier Albó és autor i coautor de nombrosos articles i llibres, dedicats a l’antropologia, la història, les ciències socials, la lingüística i la sociolingüística, amb una especial incidència en les comunitats indígenes de Bolívia.

La representant de Linguapax, Mònica Pereña Pérez, ha anunciat el nom del guardonat aquest divendres 20 de febrer durant la cerimònia organitzada per la UNESCO a París per commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna dedicat enguany a “L’educació inclusiva gràcies a les llengües : les llengües compten”.

L’acte de lliurament del premi es farà properament, com és habitual, en un acte públic consensuat entre el guardonat i Linguapax Internacional.

Share

Deixa un comentari