La nostra Antena sudafricana, en particular l’investigadora Sheena Shah (TU Dortmund University & University of the Free State), i l’investigador Matthias Brenzinger (University of the Free State), ha llançat una nova plataforma web que vol recullir breus documentals sobre experiències i aspiracions des de diverses perspectives africanes. L’objectiu és donar veu a les comunitats marginalitzades, així com als seus membres que fins ara ningú no havia escoltat, i d’aquesta manera donar a conèixer i difondre les preocupacions i visions dels qui lluiten contra la discriminació i la injustícia en el continent africà.
El primer documental que s’ha publicat és «EbaPhuthi sive lesihle» (La preciosa nació ebaPhuthi), sobre les arts verbals siPhuthi, llengua tradicional parlada per la població ebaPhuthi del sud del Lesotho, amenaçada per la llengua dominant del país (el sesotho) i per tant en greu perill d’extinció.
En el marc del projecte «El poder de la poesia en la lluita pel reconeixement: el cas del siPhuthi a Lesotho», co-finançat per Linguapax, Matthias Brenzinger i Sheena Shah van viatjar a les muntanyes del Sud del Lesotho i van enregistrar artistes locals que recitaven i cantaven poemes en la llengua siPhuthi.
La poesia siPhuthi és una eina poderosa en la lluita pel reconeixement d’aquesta llengua amenaçada, parlada per una comunitat marginada en un dels països més pobres d’Àfrica. Dóna veu a aquells que han estat històricament desatesos pels grups dominants del país i per la societat en general. La poesia activista és una forma de resistència i juga un paper important en la sensibilització entre la població ebaPhuthi sobre què es pot fer per a superar la seva marginació dins del país. La poesia siPhuthi té el potencial d’unir la població ebaPhuthi, dispersada deliberadament des del 1879, en un moviment cap a l’objectiu comú del reconeixement polític de la seva llengua i la seva comunitat.