ojibwe1Linguapax Amèrica del Nord està representada per la Dra. Olenka Bilash, de la Universitat d'Alberta, que treballa en col·laboració amb diversos grups com la Fundació per a les Llengües Amenaçades Canadà (FELCanada), l'Associació de Llengües Internacionals i d'Origen, l'Associació per les Llengües d'Origen del Sud d'Alberta, i el Fons per a les Llengües Amenaçades. La nostra atenció s'ha centrat en la creació de consciència sobre l'ús de la llengua en contextos lingüístics minoritaris, el suport als mestres de llengües de les Primeres Nacions i llengües d'origen, i facilitar projectes de preservació i documentació de llengües amenaçades.

 

Linguapax Quest

camsquestUn projecte recent de sensibilització dels joves es pot trobar a: http://linguapaxquest.com. Presentat en forma d'una sèrie de còmics, com una novel·la gràfica, amb enregistraments d'àudio del text, la història segueix un jove anomenat Cam a onze països dels sis continents. La missió de Cam és "il·luminar un globus" i derrotar a la seva amenaça, el Maligne Lopran i els seus sequaços, que han començat a destruir les llengües del món, atacant les capacitats de les persones per parlar les seves llengües maternes. Amb la guia del seu pare, un lingüista antropològic, Cam recull artefactes significatius en cada destinació per ajudar a crear un antídot que impedirà que Carla, la mare de Cam, perdi la seva llengua. Els estudiants ajuden a derrotar Lopran recollint elements culturals com ara llegendes, proverbis, formes de veure el món,  tradicions, drets lingüístics, aprenent a comptar fins a deu en diferents llengües i completant qüestionaris per a cada un dels onze països visitats per Cam. Després de recollir els elements de dos països un continent s'encén al món.


Altres projectes

També estem vinculats al nou projecte FEL-Canadà, que va celebrar la seva Junta inaugural el juny de 2015 i amb la Xarxa de Recerca Educació per a la Ciutadania (CERN) i el suport del Fons per a les Llengües Amenaçades.

Dr. Bilash ha assistit a nombroses reunions de Linguapax a Barcelona, presentat en Linguapax Àsia Conferències a Tòquio i acull amb satisfacció la col·laboració amb les persones interessades o grups de tota Amèrica del Nord.

 

Contacte

Dr. Olenka Bilash
347 Education South
University of Alberta
11210 87 Avenue
Edmonton AB T6G 2G5

Canada

obilash@ualberta.ca

Novetats Linguapax Amèrica del Nord

L’ILHA celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna de forma virtual
L’ILHA celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna de forma virtual
L’Associació Internacional de les Llengües d’Herència (ILHA) és una organització sense ànim de lucre que actualment compta amb vint-i-nou escoles internacionals i en llengües d’herència a Edmonton, Canadà. L’IHLA té una llarga tradició en la construció d’una societat inclusiva,...

Share