Conferència mundial sobre la llengua ahiraní

L’ahiraní és una llengua indoària que es parla, originalment, a la regió de Khandesh, situada a l’estat de Maharashtra, a l’Índia. Tot i la seva llarga història i rica literatura, no ha estat inclosa al llistat de llengües oficials de la Constitució de l’Índia ni ha rebut cap patrocini governamental.

Recentment, persones de tots els estrats de fora i dins de l’Índia (en la seva majoria parlants d’ahiraní i practicants de la cultura khandeshi) van participar a una conferència mundial sobre l’ahiraní, el Vishwa Ahirani Sammelan. La conferència, celebrada de manera virtual del 26 al 28 de desembre de 2020, tenia com a objectiu donar visibilitat a l’ahiraní, amb la una extraordinària mobilització d’autoritats polítiques i religioses, persones empresàries, científiques, professionals i artistes de tot el món.

El pensador, activista cultural i constructor d’institucions, Ganesh Devy, responsable de l’enquesta lingüística de la població de l’Índia i guanyador del Premi Linguapax 2011, actual membre honorari del Consell Assessor de Linguapax, juntament amb el docent, treballador social i activista per la llengua ahiraní, Vikas Patil, ens fan arribar un resum de l’esdeveniment.

El podeu llegir en aquest enllaç.

Els enregistraments de la conferència es poden veure aquí.

 

Share