Celebració del Dia Europeu de les Llengües 2020

Linguapax s’ha adherit a la celebració del Dia Europeu de les Llengües, que s’esdevé, cada any, el 26 de setembre. Enguany ho ha fet participant al Festival de Cinema Jueu 2020, que ha tingut lloc del 10 al 30 de setembre a la Filmoteca de Catalunya. El prof. Emili Boix, Catedràtic de Sociolingüística a la Universitat de Barcelona i membre de la Junta Directiva de Linguapax, hi ha presentat les pel·lícules Yiddish i In Search of Ladino, centrades, respectivament, en la poesia ídix i en la llengua i la cultura ladines, i ha conversat amb la filòsofa i periodista Paula Kuffer. L’acte ha tingut lloc el divendres 25 de setembre a la Sala Chomón de la Filmoteca de Catalunya. El prof. Emili Boix exposa i valora la situació de les dues llengües tractades en els films:

El món cultural i religiós jueu ha estat, de grat o per força, plurilingüe. Però aquest plurilingüisme no ha estat un camí de roses. Les dues pel·lícules (Yiddisch i In Search of Ladino) projectades al Festival de Cinema Jueu reflecteixen la vitalitat minvant de les dues llengües: l’una, el ídix, característic dels jueus asquenazites, provinents de la Renània medieval i posteriorment estesos per l’Europa central i oriental; i l’altra, el ladino, característic del sefardites, provinents dels jueus de Sefarad (l’ Al-Andalus), d’on hagueren d’exiliar-se el 1492. Les dues llengües col·loquials es combinaven amb la llengua sagrada i ritual, l’hebreu, que finalment va ser la llengua seleccionada com a llengua nacional a l’estat d’Israel. El Idix i el ladino, a més, van ser les llengües “eliminades” fonamentalment en els camps de concentració. Amb motiu del Dia Europeu de les Llengües, recordar-les és una manera de reconèixer una part important del llegat cultural del nostre continent.

Podeu accedir a la informació detallada de les dues pel·lícules aquí: https://fcjbarcelona.org/ca/project/in-search-of-ladino-yiddish/

(Fotografia cortesia del Festival de Cinema Jueu)

Share