Art Verbal Sahka, llibre multilingüe produït a Sibèria

L’Antena Linguapax a Sibèria, en col·laboració amb Linguapax Amèrica Llatina, ha produït, editat i publicat el llibre Art Verbal Sahka, amb endevinalles i embarbussaments, recollides i il·lustrades per mestres i alumnes (la majoria dones) de la República de Sajà, a Sibèria, en 4 llengües originàries: Yukaguir, Dolgan, Even i Evenki. El llibre ha incorporat la realitat augmentada, amb àudios i il·lustracions.

Aquest projecte ha estat coordinat i facilitat pel delegat de Linguapax a Llatinoamèrica, José Antonio Flores Farfán, en acompanyament de la directora del Centre per a l’Educació Nòmada del Sajà, Natalia Sitnikova. La col·laboració va derivar de la invitació a comentar un article de Sitnikova: en els seus comentaris, Flores Farfán va suggerir l’elaboració de materials basats en l’experiència del laboratori que encapçala a Mèxic, i aquest suggeriment es va materialitzar en aquest magnífic treball conjunt.

Aquest material per al manteniment de les llengües del Sajá i l’enfortiment de l’educació nòmada està donant lloc a processos de desenvolupament lingüístic i cultural regional. L’aportació de materials de qualitat i la incorporació de tecnologies facilita el prestigi de les llengües que es troben en situació de minorització i en perill d’extinció. A més a més, facilita el procés d’incorporació de les llengües autòctones siberianes al sistema educatiu.

Share