Butlletí Linguapax International maig 2021
núm 006
linguapax-newsletter-encapçalament
00-la-cita-6
«Quan les llengües moren, perdem alguna cosa més que un senzill mitjà de comunicació. Perdem una manera compartida de pensar en el món, d'actuar, de narrar històries, i el tapís ric i divers del nostre món es torna una mica més pobre.»

Inky Gibbens, 2020. Startups i preservació lingüística. Video-lliçó al MOOC Diversitat Lingüística, per a què? Linguapax International - Universitat Autònoma de Barcelona - Cousera.
La notícia destacada

Premi Internacional Linguapax 2021: convocatòria oberta

Language diversity by TobiasMik · CC BY-NC-SA 2.0
Linguapax obre la convocatòria al Premi Internacional Linguapax 2021. Es tracta d’un reconeixement a l’acció duta a terme per persones, col·lectius o entitats des de diferents àmbits i des de diferents àrees del coneixement a favor de la preservació de la diversitat lingüística, de la revitalització i reactivació de comunitats lingüístiques i de la promoció del multilingüisme.
Les candidatures es poden presentar fins al 6 de juliol de 2021.
VULL SABER-NE MÉS
[.]

Espai UNESCO

Consultes regionals en preparació del Pla d’Acció Global per a la Dècada Internacional de les Llengües Autòctones IDIL 2022-2032

IDIL2022-32
La UNESCO organitza consultes regionals per identificar les prioritats i futures activitats regionals per a l'elaboració i aplicació del Pla d'Acció Global de l’IDIL 2022-2032.
Linguapax vol contribuir a difondre informació sobre la Dècada Internacional de les Llengües autòctones, i per això publica una sèrie de resums d'activitats desenvolupades en aquest marc. Comencem amb el resum de la consulta regional per a l'Europa de l'Est i Àsia Central, que va tenir lloc del 15 al 16 de març de 2021.
VULL SABER-NE MÉS
Articles Recomanats
Panigrahi, Subhashish. Murmu, R Ashwani Banjan. Baskey, Fagu. Murmu, Joy sagar. Wikiversity contributors. https://en.wikiversity.org/w/index.php?title=OpenSpeaks/sat&action=history. OpenSpeaks Multimedia Toolkit. [OER] Accessed Apr. 30, 2021
Subhashish Panigrahi

OpenSpeaks: Desenvolupant recursos oberts per activistes en arxivació multimèdia

OpenSpeaks, caixa d'eines per activistes en arxivació multimèdia, publica un nou capítol sobre "Consentiment, Drets de Continguts i Llicències de Continguts, disponible en accès obert en anglès i santali.
VULL SABER-NE MÉS
Captura de pantalla de 2021-05-25 09-50-39
Vikas Patil and Linguapax

Vishwa Ahirani Sammelan: conferència mundial sobre la llengua ahiraní.

L’esdeveniment va voler donar visibilitat a l’Ahirani, una llengua minoritzada que no va ser acceptada com a llengua oficial de l’Índia malgrat la seva gran riquesa i llarga tradició literària.
VULL SABER-NE MÉS
LogoCUDLC_cat
Joan A. Argenter

Les llengües i la lingüística: paradigmes científics i devocions ocultes.

Article publicat en la secció "Notes lingüístiques i culturals" de la pàgina web de la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural de l'Institut d’Estudis Catalans.
VULL SABER-NE MÉS
Xarxa Linguapax
Captura de pantalla de 2021-05-31 10-43-37
Maya Khemlani David

Llengua Sindi. Treball i influència dels activistes abans i durant la pandèmia.

Maya Khemlani David, docent de la Universitat de Malàisia i membres del Consell Assessor de Linguapax, va participar al Seminari d'Investigació Virtual de la Llengua LUCL (Universiteit Leiden), amb una conferència sobre la llengua sindhi.
VULL SABER-NE MÉS
revital endang lang-cover
Justyna Olko i Julia Sallabank (eds).

Revitalizing Endangered Languages. A Practical Guide. Cambridge University Press, 2021.

Guia pràctica, rica d'experiències positives de revitalització que sorgeixen des de la base i que poden inspirar totes les persones que treballen per la recuperació de llengües minoritzades. Conté contribucions de diferents membres del Consell Assessor i de les Delegacions Linguapax
VULL SABER-NE MÉS
Captura de pantalla de 2021-05-27 14-56-41
Virginia Unamuno, Carolina Gandulfo i Hector Andreani (eds).

Hablar lenguas indígenas hoy. Nuevos usos, nuevas formas de transmisión. Experiencias Colaborativas en Corrientes, Chaco y Santiago del Estero. Editorial Biblos, 2020.

El llibre, que il·lustra els resultats de diferents recerques, va ser presentat de manera virtual el 19 d'abril, al començament de la Setmana dels Pobles Indígenes. El coordinador de Linguapax Amèrica Llatina va participar a la presentació del llibre.
VULL SABER-NE MÉS
05-linguapax-recomana-v2
> Languages of New York City
Mapa interactiu i gratuït de l'àrea metropolitana més lingüísticament diversa del món.
>Vers une réforme de la Loi sur les langues officielles du Canada
Article de Pierre Foucher
> Gyani Maiya, documental sobre llengua Kusunda.
Producció de Subhashish Panigrahi
> Premi Ostana 2021 - Escriure en llengua materna.
Festival de la biodiversitat lingüística, 3-5 juny 2021.
Linguapax International
www.linguapax.org
C. de Maria Aurèlia Capmany, 14-16
08001 Barcelona
linguapax.internacional@gmail.com
Tel. +34 932701620 (extensió 332)
Fes-te’n soci/a!
Segueix-nos!
facebook twitter website 
En col·laboració amb:
LogoCUDLC_cat_r
Amb el suport de:
cultura_h3
accioexterior_h3