Butlletí Linguapax International juliol 2020
núm 002
linguapax-newsletter-encapçalament
00-la-cita-6
«La caracterització de les llengües com a organismes biològics que experimenten les lleis generals i naturals de l'evolució ha estat utilitzada, i encara s'utilitza, per justificar la desaparició o minorització d'unes llengües i la imposició o triomf d'unes altres, en el marc d'una interpretació manifestament errònia del darwinisme, que rep el nom de darwinisme social i que comporta l'aplicació de conceptes desenvolupats per explicar el món biològic no cultural al món cultural.»

Juan Carlos Moreno Cabrera (2008). El nacionalismo lingüístico. Una ideología destructiva. Barcelona: Ediciones Península
La notícia destacada

Es publica "What is Ola?", un documental de viatges sobre llengües minoritzades

documental hawaii
Keli'i Wilson, hawaiana educada íntegrament en la llengua autòctona de l'illa, emprèn un viatge per Groenlàndia, Espanya i Gal·les per analitzar i comparar la situació dels idiomes minoritzats d'aquests països.
VULL SABER-NE MÉS
[.]

Primera edició del festival cinematogràfic 639 sobre diversitat lingüística

El festival tindrà lloc de l'1 al 7 de setembre del 2020, i aquesta primera edició se centrarà en el kalaallisut

639kal
639 és un festival cinematogràfic en línia sobre diversitat lingüística. Mitjançant la projecció de pel·lícules, tertúlies i entrevistes, el festival pretén donar a conèixer la situació de llengües amenaçades i promoure'n l'ús a les xarxes amb finalitats didàctiques.
VULL SABER-NE MÉS
Articles Recomanats
Macarena_Dehnhardt
MACARENA DEHNHARDT

¿Cómo podemos comunicarnos en una sociedad multilingüe? El rol de las políticas de traducción y de la comunicación intercultural mediada. El caso de Chile

«Para lograr comunicarnos en una sociedad multilingüe la traducción y la interpretación no pueden dejarse de lado...
VULL SABER-NE MÉS
Swagata_Basu
SWAGATA BASU

L'impacte de la planificació i la política lingüístiques en la integració social en societats molt diverses. Què podem aprendre del cas de Catalunya i de l'Índia?

«Cal que les societats diverses trobin la manera d’equilibrar dues necessitats paral·leles: la necessitat de tenir una llengua comú per poder-se comunicar...
VULL SABER-NE MÉS
04-que-fem-juliol
guía
Oaxaca, Mèxic, 1 de juliol del 2020

Reedició de la Guía de revitalización lingüística

Aquest juliol s'ha enllestit i presentat la reedició, ampliada i corregida, de la Guía de revitalización lingüística: para una gestión formada e informada.
VULL SABER-NE MÉS
AILA

Balanç de l'Any Internacional de les Llengües Autòctones

El Fòrum Permanent per a les Qüestions Indígenes de les Nacions Unides ha publicat un informe resumit de les activtats dutes a terme durant l'AILA.
VULL SABER-NE MÉS
ladino

Linguapax col·laborarà amb la Filmoteca de Catalunya per celebrar el Dia Europeu de les Llengües

Per commemorar el Dia Europeu de les Llengües, es projectaran a la Filmoteca de Catalunya les pel·lícules Yiddish (2020) i In Search of Ladino (1981). L'acte, emmarcat en el Cicle de Cinema Jueu 2020, serà el 25 de setembre a les 20 h, a la sala Chomón.
VULL SABER-NE MÉS
05-linguapax-recomana-v2
> 57o Congreso Internacional de Americanistas: grup de treball 00069 "Pluralismo lingüístico e identidad política en América". Inscripcions fins al 30 de setembre
> Recensió del llibre Manual of Catalan Linguistics, de Joan. A. Argenter i Jens Lüdtke (eds) (2020). Blog de la Revista de Llengua i Dret
> Wilson, William (2020). "Increment de la revitalització del hawaià sota el confinament". Publicació de la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural (IEC)
> Anvita Abbi (2020): "The Pandemic Also Threatens Endangered Languages". Scientific American, abril 2020
> Mac Síomóin, Tomás (2020). The Gael becomes Irish: An Unfinished Odyssey
Linguapax International
C. de Maria Aurèlia Capmany, 14-16
08001 Barcelona
linguapax.internacional@gmail.com
Tel. +34 932701620 (extensió 332)
En col·laboració amb:
LogoCUDLC_cat_r
Fes-te'n soci!
Segueix-nos!
facebook twitter