Diversitat lingüística al món: velles i noves fronteres, escenaris emergents

El número d’enguany del Linguapax Review recull les ponències presentades en el marc de les jornades “Linguapax 30 anys” celebrades el passat mes de novembre. El nostre aniversari era una ocasió de reflexionar sobre el punt en què ens trobem després de més de dues dècades de sensibilització sobre el valor de la diversitat lingüística; i quin futur podem esperar de les tendències actuals en el tractament de la diversitat lingüística.


La versió pdf. del Linguapax Review 2017 accesible en aquest enllaç inclou les ponències en anglès i/o català: LinguapaxReview2017_web


Enguany, també us oferim el conjunt dels debats en versió audiovisual.

  • Part 1: Inauguració oficial a càrrec de Mònica Pereña, presidenta de Linguapax. Seguida de les intervencions de Fèlix Martí, cofundador de Linguapax; d’Irmgarda Kasinskaite-Buddeberg, de la Divisió de Societats del Coneixement de la UNESCO i de Vigdís Finnbogadóttir, expresidenta d’Islàndia, Ambaixadora de Bona Voluntat de la UNESCO per les llengües  i presidenta honorària del Comitè Científic de Linguapax. Acaba amb una presentació de la jornada a càrrec d’Alícia Fuentes Calle, directora de Linguapax.

  • Part 2: Les dues mirades més freqüents sobre la diversitat lingüística mundial. Situació actual i prospectiva. Sessió presidida per Emili Boix, professor de sociolingüística al Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, Universitat de Barcelona, membre de la Junta de Linguapax. Amb les ponències de Peter Austin. Department of Linguistics, SOAS, University of London. Engaging revitalisation: academia and beyond. (Implicar-se amb la revitalització: a l’acadèmia i més enllà) i de Nicholas Ostler. Acadèmic, escriptor, president de la Foundation for Endangered Languages. Linguae francae vis-à-vis contemporary geocultural contexts and communication environments. (Linguae francae davant dels contextos geoculturals i de comunicació contemporanis).

  • Part 3: Human linguistics.Ponència de Sinfree Makoni, Pennsylvania State University. Sessió moderada per Miquel Strubell, sociolingüista, membre de la Junta de Linguapax, president de la Fundació Congrés de Cultura Catalana

  • Part 4: Taula rodona sobre escenaris emergents en la comunicació humana: Quines noves formes, representacions i experiències de les llengües? Amb les presentacions de Kamran Khan. Universitat de Lleida, The responsibilisation of citizenship: monolingual tests and multilingual citizens. (La responsabilització de la ciutadania: proves monolingües, ciutadans multilingües); Eddie Avila. Rising Voices (Global Voices). Language and knowledge diversity in the digital media: How indigenous digital activists are leveraging the internet to revitalize their native languages. (Com els activistes digitals indígenes revitalitzen les seves llengües a través d’Internet); i Susan C. Herring. School of Informatics and Computing, Indiana University Bloomington. Emergent forms related to digital, computer-mediated communication. (Formes emergents relacionades amb la comunicació digital i computacional)

 

 

Share