Èxit del simposi Linguapax Àsia 2016

Linguapax_Asia_16_mosaicEl simposi Linguapax Àsia 2016 sobre migració, migrants i llenguatge va tenir lloc l’11 de juny de 2016, a la Universitat de Kansai, a Osaka, amb el patrocini de l‘Institut d’Estudis Orientals i Occidental de la Universitat de Kansai.

El tema del simposi va ser la relació entre el llenguatge i la migració i com es gestiona en diferents països, i Àsia en particular, la situació lingüística, la planificació i les polítiques lingüístiques resultant dels moviments d’immigració i d’emigració.

El programa del simposi va incloure vuit presentacions de 30 minuts, tres presentacions de cartells, la projecció del documental Pidgin: la Veu de Hawaii, i una taula rodona.

Les presentacions van abordar temes variats com ara: llenguatge, religió i identitat en les narratives dels treballadors domèstics estrangers a Hong Kong; la política lingüística en un Japó molt envellit; la crisi de l’estabilitat de la llengua àrab per als immigrants àrabs; les escoles brasileres al Japó; la preservació de la llengua materna de la segona generació d’immigrants als EUA ; la migració des d’Àsia Central a Rússia; l’alemany rabaul crioll a Papua Nova Guinea; i l’adaptació sociolingüística dels parlants d’espanyol al Japó.

També hi va haver un panel sobre  interaccions conversacionals en centres de trucades al Japó i dues presentacions d’estudiants universitaris sobre la interacció de grup multicultural en una universitat japonesa i sobre les comunitats multilingües d’immigrants del Japó.

Van assistir al simposi prop de 40 participants que en van fer una avaluació final molt positiva i entusiasta. Entre els participants es trobaven el director de l’Institut d’Estudis Orientals i Occidentals de la Universitat de Kansai, el  Professor Nobuo Nakatani, que va donar la  benvinguda; el professor  emèrit Yuriko Kite, editor de la Revista Japonesa de Multilingüisme i Multiculturalisme; un representant de l’Associació Japonesa de Professors d’Idiomes (JALT), Steven Cornwell, així com diversos membres de la Societat per a la Formació i Recerca en Educació Intercultural (SIETAR).

Linguapax Àsia s’esforça per millorar la col·laboració i la cooperació amb les institucions abans esmentades amb la finalitat de seguir promovent els objectius de Linguapax al Japó i a l’Àsia. Amb aquesta finalitat, ara estem en converses amb JALT per co-organitzar el proper simposi Linguapax Àsia l’any 2018 sobre el tema del bilingüisme i l’educació bilingüe.

 

 

 

Share