Contactes dels delegats de Linguapax a Europa:


Sobre el Greko i el Griko

Greko i Griko són les dues llengües minoritàries d’origen grec parlades al sud d’Itàlia. El Griko es parla a la zona sud de Salento, a Apulia,i en particular als pobles de Calimera, Martignano, Martano, Sternatia, Zollino, Corigliano d’Otranto, Castrignano (també a Soleto i Melpignano fins a principis del segle XX). Aquesta regió es coneix com a “Grècia Salentina”. A Calàbria, el Greko es parla en un petit nombre de pobles situats als vessants del Massís d’Aspromonte (sud de Calàbria), Bova, Bova Marina, Condofuri, Gallicianò i Rochudi Nuovo i en altres pobles per la costa. L’àrea calàrica es coneix com ‘Àrea Grecanica’.

El projecte que s’està duent a terme, amb el suport de Linguapax i de l’Smithsonian Institution, consisteix a investigar i analitzar les estratègies de revitalització vigents a les comunitats de parla grega d’Itàlia, Griko i Greko, des dels anys seixanta fins a l’actualitat i explorar les repercussions d’aquests programes  en les comunitats locals. El projecte vol mostrar també com el Greko i el Griko, malgrat nombroses similituds, mostren algunes diferències significatives. A més, en examinar el cas de la comunitat grega al sud d’Itàlia, el projecte proporcionarà dades valuoses per poder comparar les pràctiques de revitalització amb les que s’apliquen en altres comunitats minoritàries europees.

La responsable de l’antena Linguapax, Maria Olimpia Squillaci, ha culminat recentment el seu doctorat a la Universitat de Cambridge sobre el contacte lingüístic entre Greko i la varietat romànica local, el Bovese. En el marc dels seus estudis s’ha abocat amb passió a la revitalització del Greko, la seva llengua materna:  ha fundat la Greko Language Summer School, ha desenvolupat una App diccionari Greco-Italià-Italià-Greko, ha coordinat el primer curs en línia de Greko, i ha produït un espectacle teatral en 4 idiomes diferents (grec antic , Greko, varietat romànica local, italiana) que permet al públic tenir una experiència auditiva de la història lingüística de Calàbria.

 

 

Share