L’origen de Linguapax és una trobada d’experts convocada per la UNESCO a Kiev, Ucraïna, el gener del 1987 sota el lema “L’ensenyament de les llengües estrangeres per a la pau i l’entesa”. Una segona reunió  a Sitges (1988) i una tercera convocada a Saarbrücken (1990) van aprofundir la idea que si bé l’aprenentatge de llengües maternes i estrangeres era important per obrir les perspectives i trencar l’egocentricitat, calia alhora sensibilitzar els estudiants sobre la diversitat cultural i lingüística del món i posar aquestes eines de comunicació que són les llengües al servei de l’entesa i la solidaritat.

La quarta trobada, celebrada a Barcelona el 1994, va formalitzar la responsabilitat compartida d’aquest projecte d’abast internacional entre el Sector de l’Educació de la UNESCO i el Centre UNESCO de Catalunya. El 2001, arran de canvis estructurals i polítics a la UNESCO, el Centre UNESCO de Catalunya va impulsar la creació de l’associació Linguapax per donar continuïtat al projecte ja consolidat a l’escenari internacional. El 2006, Linguapax es va dotar d’una Xarxa Internacional amb delegacions als diferents continents.

Actualment, Linguapax treballa per potenciar l’entitat, i per assegurar així que aquesta institució catalana pugui continuar liderant, arreu del món, actuacions significatives a favor de la diversitat lingüística, de l’educació multilingüe i de la pau mitjançant el respecte a la diversitat cultural. Linguapax manifesta el seu compromís d’esdevenir un servei per al país, tot posant a disposició de les entitats i les estructures ja existents a Catalunya els coneixements adquirits al llarg de la seva història, la xarxa d’experts internacionals de primer nivell que conformen el seu consell assessor, els estudis i publicacions fets fins ara, i les múltiples experiències de bones pràctiques recollides arreu del món.

Si voleu saber-ne més, podeu llegir la primera edició del Linguapax Review dedicada a la història de Linguapax des dels seus inicis.