Xavier Albó rep el Premi Linguapax 2015 de mans de Carme Arenas

PremiLPX2015Xavier Albó Corrons, sacerdot jesuïta, antropòleg, lingüista i sociòleg radicat a Bolívia des de l’any 1952, mereixedor del Premi Internacional Linguapax 2015 “per la seva contribució a la promoció de la diversitat lingüística i de l’educació intercultural en pobles i comunitats indígenes de Bolívia”, va rebre el seu guardó aquest 17 de setembre a La Paz, Bolívia, en un acte organitzat conjuntament per Linguapax, el CIPCA (Centre d’Investigació i Promoció de la Pagesia) i l’OEI (Organització d’Estats Iberoamericans).

Carme Arenas, presidenta de Linguapax, va destacar de la trajectòria de Xavier Albó el seu “profund coneixement de les diferents vessants  dels conflictes lingüístics en el món andí, especialment entre les comunitats de parla quítxua, aimara i guaraní”. Així mateix, va destacar que Albó “ha sabut combinar l’antropologia, la lingüística i la sociologia rural amb mètodes innovadors i eficaços” i alhora “complementar els seus sabers teòrics amb treballs de camp que avalen les seves teories”.

Xavier Albó és un sociolingüista ja molt reconegut i admirat en el món però el Premi Linguapax, l’únic guardó existent en aquest àmbit,  pot contribuir a difondre encara més la seva immensa contribució i especialment les seves idees sobre pluriculturalitat i plurinacionalitat que mostren obertura a noves formes d’entendre aquest món complex en què vivim.

També van intervenir en l’acte el ministre de Relacions Exteriors de Bolívia, David Choquehuanca, l’ambaixador d’Espanya a Bolívia, Ángel Vásquez Díaz de Tuesta, el viceministre d’Educació Alternativa, Noel Aguirre, el representant de l’OIE a Bolívia, César Alberto Córdova, el secretari general dels jesuïtes de Bolívia, Carlos Arce, així com la presidenta i el director de la fundació CIPCA, Carmen Beatriz Ruiz i Lorenzo Soliz. La cerimònia es va concloure amb un vi d’honor en el magnífic recinte del Museu d’Etnografia i Folklore.

Prèviament a l’acte de lliurament, es va celebrar una taula rodona sobre “diversitat lingüística i educació intercultural a Bolívia” per obrir un espai d’anàlisi i reflexió que tingui en compte els avenços, les dificultats i perspectives de les polítiques de reconeixement, de protecció, de promoció i difusió dels drets lingüístics “. Hi van intervenir, a més d’Albó, experts com Pedro Apala, director de l’Institut Plurinacional d’Estudi de Llengües i Cultures; Adán Pari, especialista d’Educació de la Unicef, Silvia Chumira, directora general d’Educació Alternativa, Fernando Garcés de l’Institut d’Investigacions Antropològiques i Pedro Plaza de PROEIB Andes.

 

Podeu llegir la Ponència de Xavier Albó

Algunes fotografies de la cerimònia:

Share